Főoldal GYIK • GYIK bejegyzés

Melyek azok a javaslatok, amelyek érvényesíthetők a körzeti erdőtervezés során?


Javaslatot tenni elsősorban az NFK honlapján közzétett nyomtatványban szereplő előírásokra lehet tenni. Így az elsődleges rendeltetés megállapítására a már meglévő rendeltetések közül, az erdő vágásérettségi korára, fakitermelés módjára, erdősítés módjára-célállományára, az erdőrészlet alakzatára, erdő terméketlen területté, vagy felnyíló erdővé minősítésére.

 

Olyan javaslatokat célszerű tenni, melyek nem ütköznek jogszabályba és nem veszélyeztetik a tartamos erdőgazdálkodást.

Az erdőtervbe át nem vehető javaslatok, különösen:

  • Az olyan erdőgazdálkodási tevékenységre tett javaslatok, melyek az erdő természetességi állapotra vonatkozó alapelvárásánál rosszabb természetességi állapotot eredményeznének (Evt. 7. § (3));
  • Az erdőgazdálkodás üzemmódjával összeegyeztethetetlen erdőgazdálkodási tevékenységre tett javaslatok;
  • Az erdő rendeltetései betöltését akadályozó javaslatok;
  • A fenntartható erdőgazdálkodási tevékenységgel össze nem egyeztethető javaslatok;
  • Az erdőhöz fűződő közérdek érvényesülését akadályozó javaslatok;
  • A természet védelmére vonatkozó nemzeti és európai uniós jogi követelményekkel ellentétes javaslatok;
  • Olyan változtatásokra tett javaslatok melyekről az erdőtervezés során nem lehet döntéseket hozni, például: üzemmód megváltoztatása, rendeltetés megváltoztatása kivéve talajvédelmi rendeltetés, természetességi állapotra vonatkozó alapelvárás megváltoztatása, erdőfelügyeleti hatáskörbe tartozó egyéb döntések, stb.

 

Amennyiben az erdőgazdálkodók az Evt. 38. § (2) bekezdés d) pontjában foglalt adatokra, azaz az állományleíró adatokra, illetve a terület termőhelyi viszonyaira vonatkozóan kívánnak javaslatot tenni, akkor azt erdőrészletleíró-lap nyomtatványon tehetik meg.

Az erdőrészletleíró-lap nyomtatványok a https://nfk.gov.hu/Erdeszet___Nyomtatvanyok_news_303 az „Erdészeti Igazgatás által kiadott formanyomtatványok” címszó alatt érhetők el.