Erdőtervezés

2022-10-20 14:46:11


Körzeti erdőtervezés

Az erdők állapotának figyelemmel kísérését, szolgáltatásai, haszonvételi lehetőségei folyamatos biztosítását, az erdőhöz fűződő közérdek érvényesülését, valamint a fenntartható erdőgazdálkodási tevékenység tervszerűségét az állam elsősorban a körzeti erdőtervezéssel, az erdők állapotának és a fenntartható erdőgazdálkodás tartalmi kereteinek erdőtervezési körzet szintű rendszeres felülvizsgálatával, illetve erdőrészlet szintű meghatározásával biztosítja.

Az alábbiakban a jogszabályokban előírtaknak megfelelően, a folyamatban lévő körzeti erdőtervezések legfontosabb dokumentumai érhetők el.

(A hirdetmények megtekintéséhez javasoljuk a Mozilla Firefox, Google Chrome vagy Microsoft Edge böngésző használatát).


Felhívjuk szíves figyelmét a körzeti erdőtervezésben érintett ügyfeleknek, hogy az erdőgazdálkodói javaslatokat a honlapon közzétett formanyomtatványon kell az NFK Erdészeti Főosztályára benyújtani!

A formanyomtatványok elérhetőek a Nyomtatványok menüponton belül, az Erdőgazdálkodói javaslatok körzeti erdőtervezéshez bekezdésben.

Az erdőgazdálkodói javaslatokat tartalmazó formanyomtatványokat elektronikus levél formájában vagy postai úton, illetve hivatali kapun keresztüli elérhetőséggel rendelkező cégek esetében hivatali kapun van lehetőség benyújtani.  

E-mailben:        erdeszet@nfk.gov.hu

Postai úton:      Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztály 1277 Budapest Pf. 82.

Hivatali kapun (elérhetőséggel rendelkező cégek esetében): NFA KRID: 223489318


Ütemterv

Erdőtervezéssel érintett körzetek ütemtervenként, induló adatokkal

2023-évjáratú erdőtervezési körzetek
2022-évjáratú erdőtervezési körzetek
2021-évjáratú erdőtervezési körzetek

Körzeti erdőtervezésre kerülő helységek ütemtervenként

2023. évben erdőtervezésre kerülő helységek
2022. évben erdőtervezésre kerülő helységek
2021. évben erdőtervezésre kerülő helységek

Erdőtervezéssel érintett körzetek áttekintő térképe ütemtervenként

2023-ban erdőtervezésre kerülő körzetek térképe
2022-ben erdőtervezésre kerülő körzetek térképe
2021-ben erdőtervezésre kerülő körzetek térképe

Körzeti erdőtervezés hirdetményei:


Erdőtervezési osztályok elérhetőségei


NFK Erdőtervezési Osztályainak illetékességi területe és telephelyei, letölthető térkép


Natura 2000 elővizsgálat

Az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelve (43/92/EGK) és a hazai hatályos jogszabályok értelmében a Natura 2000 erdőkben csak olyan erdőgazdálkodási tevékenység végezhető, amely összhangban áll a Natura 2000 terület kijelölésének céljaival, vagyis hosszú távon biztosított vagy javul a Natura 2000 terület jelölő fajainak és élőhelyeinek természetvédelmi helyzete.

Ennek érdekében az erdészeti hatóság előzetes vizsgálatnak veti alá a Natura 2000 erdőkben tervezett tevékenységek várható hatását. Ez a vizsgálat a 2011. évi erdőtervezési ütemtervtől kezdődően a körzeti erdőtervek készítésének folyamatába építetten valósul meg, az elővizsgálat során ún. Natura 2000 elővizsgálati dokumentáció készül. A vizsgálat eredményét az erdészeti hatóság nyilatkozatban állapítja meg.

Az ütemezett vizsgálatok mellett az Európai Bizottság több esetben soron kívüli, előrehozott, átfogó elővizsgálat elvégzését is kérte. Az elővizsgálatokat a körzeti erdőtervezés során összeállított vizsgálati dokumentációkhoz hasonlóan dokumentálta az erdészeti hatóság.

Az EU környezeti információkhoz való nyilvános hozzáférésről szóló 2003/4/EK irányelve alapján az elővizsgálati dokumentációk nyilvános dokumentumnak minősülnek, melyek megtekinthetők az alábbi linkekre kattintva.

Natura 2000 elővizsgálati dokumentációk és nyilatkozatok


Körzeti erdőtervek archívuma

A körzeti erdőtervek adatai, az erdővel összefüggő sok más egyéb adattal egyetemben a Nemzeti Földügyi Központ által üzemeltetett Országos Erdőállomány Adattár részét képezik. Ez egy hatalmas digitális adatbázis - melynek része az ország teljes területét lefedő digitális térképi állomány is - mind az érintett hatóságok, mind az erdőgazdálkodók számára elérhető, s munkájukhoz XXI. századi hátteret biztosít.
Az alábbiakban megtekinthetők az elkészült körzeti erdőtervek, sok érdekes táblázattal, adattal, grafikonnal és szöveges értékeléssel. Ezenkívül közzé tesszük a lejárt erdőállomány-gazdálkodási tervek, üzemtervek és körzeti erdőtervek katalógusát.

Körzeti erdőtervek archívuma