FőoldalHírekHír

Ösztönözné az osztatlan közös földtulajdon felszámolását az AM

2020-02-28 12:00:00

Budapest, 2020. február 25., kedd (MTI) - A most meghirdetett földvásárlási program fő céljaaz osztatlan közös földtulajdonok számának csökkentése - mondta Nagy János, azAgrárminisztérium helyettes államtitkára kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

A helyettes államtitkár közölte: a márciusban induló programban összesen 13 ezer darab,három hektár alatti ingatlan állami tulajdonrészét hirdetik meg eladásra, főként olyanokat,amelyek osztatlan közös tulajdonban vannak. Az ingatlanok átlagos mérete 0,8 hektár. A jövőhéten 6540 darab, mintegy 5 ezer hektárnyi ingatlant hirdetnek meg.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az osztatlan közös tulajdon megszűntetése régiadósság, ami ma Magyarországon 2,4 millió hektár termőföldet érint. Miközben mintegy 100ezer regisztrált földműves van az országban, addig az osztatlan közös földtulajdonnalrendelkezők száma 3-3,5 millió.

Az ilyen állami földvagyon értékesítésén túl más intézkedéseken is dolgoznak azAgrárminisztériumban, amelyek segíthetik elsősorban a földet művelőknek, hogyegyszemélyes tulajdonosaivá válhassanak a földeknek - mondta a helyettes államtitkár.

Ezek között említette olyan, akár már az idén megszülető jogszabályok megalkotását,amelyek lehetővé teszik az akár az 1800-as évekből származó földhivatali bejegyzésekalapján jegyzett, de fel nem lelhető tulajdonosok törlését, illetve egyfajta kötelező megváltásintézményét, amelyben a közös tulajdon felszámolása pénzbeli megváltással történne.


Kapcsolódó dokumentumok: