Főoldal GYIK • GYIK bejegyzés

Mikor és hogyan módosulnak az Országos Erdőállomány Adattárban lévő erdőrészlet adatok és az Erdészeti térkép?


Az erdők (erdőrészletek), az erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló földterületek (egyéb részetek), és a szabad rendelkezésű erdők adatainak, valamint az erdőgazdálkodással kapcsolatos hatósági döntések, és a végrehajtott erdőgazdálkodási tevékenységek (pl. erdőfelújítási munkák, fakitermelések) adatainak erdőrészlet szintű nyilvántartása céljából az agárminiszter Adattárat működtet. Fontos célja továbbá az erdőgazdálkodás ellenőrzése és elemzése, melyet az erre a feladatra kijelölt szervezetek (erdészeti hatóságok) hatósági nyilvántartásként vezetnek. Az erdőben beállt változásokat az erdészeti hatóságok a jogszabályok által előírt módon vezetik az Országos Erdőállomány Adattárban (röviden: Adattár) illetve az annak részét képező erdészeti nyilvántartási térképen a nyilvántartások naprakészségének, a nyilvántartásból teljesítendő adatszolgáltatások és a nyilvánosság, átláthatóság biztosításának érdekében.
Az Adattárban az egyes hatósági ügyekhez kapcsolódóan folyamatosan történik az átvezetés, míg a körzeti erdőtervezési eljárás végén erdőtervezési körzetenként, különböző időpontokban kerül friss adat a nyilvántartásba. 
A teljes Adattár évente egyszer kerül „frissítésre”, amikor az erdőrészlet nyilvántartásban szereplő fafajsoros adatokat az elmúlt egy év növedékadataival, illetve a kort egy évvel megnöveljük, aktualizáljuk.  
Az Erdészeti térképek szintén vagy egyedi hatósági eljárások mentén, vagy a körzeti erdőtervezési eljárás folyományaként újulnak meg.