FőoldalHírekHír

Támogatás az öntözési közösségeknek

2021-03-01 10:41:00

Magyarország Kormánya alapvető célként tekint az öntözéses gazdálkodás szakmai színvonalának, illetve a mezőgazdasági öntözés feltételeinek, és az öntözhető és öntözött területek arányának növelésére– közölte Nagy István agrárminiszter.

Az Agrárminisztérium felhívja az elismeréssel rendelkező öntözési közösségekben részt vevő és a jövőben öntözési közösséget alakítani szándékozó gazdálkodók figyelmét, hogy 2021. január 29én – a fentiek szerinti célhoz kapcsolódva – megjelent a VP516.5.221 kódszámú, „Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása” című pályázati felhívás. A felhívás a meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelepek üzemeltetéséhez, fenntartásához és fejlesztéséhez, valamint új öntözési beruházások előkészítéséhez nyújt támogatást – tette hozzá a tárcavezető.
A támogatási kérelmet az agrárpolitikáért felelős miniszter által elismert, a gazdálkodók együttműködésen alapuló öntözési közösségek jogosultak benyújtani, ezek a közösségek tehát így külön ösztönzést kapnak a fejlesztésre. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. március 8. napjától lesz lehetőség. A pályázati felhívás és annak mellékletei a www.palyazat.gov.hu oldalon érhetők el.
Az Agrárminisztérium célja, hogy az öntözhető területeket jelentősen növelje, ezért jelentős fejlesztési forrást biztosít az öntözéshez kapcsolódó állami főművek fejlesztésére és fenntartására, valamint a vízkereslet megszervezésére irányuló intézkedésekre. Ennek a célnak az elérésében a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) is aktívan részt vesz. A korábban tervezett öntözési ügynökség az NFKn belülönálló főosztályként működik, fő feladatai az öntözésfejlesztéssel összefüggő teendők ellátása, a termelői vízigények összefogása, koordinált kezelése.
Az öntözési közösségek elismerésére vonatkozó kérelmek a NFKhoz nyújthatók be, elektronikus úton. Az Agrárminisztérium eddig 13 öntözési közösséget ismert el, további 13 is rendelkezik már beadott kérelemmel, folyik az elismerési eljárása, továbbá jelenleg 74 közösségjelölt van. A harmadlagos művek rekonstrukciója céljából 14 beruházást indítottak el, ebből 2020ban 6 beruházás lépett kivitelezési szakba, a többi tervezési fázisban van, a kivitelezés 2021 tavaszán várható. Az öntözésfejlesztés felgyorsításához egy interaktív programot is elindít az NFK a gazdák felé, akik az internetes térképen megjelölhetik, hol szeretnének öntözni, és ennek megfelelően visszaigazolást kaphatnak a fejlesztéshez szükséges információkkal. Ennek az interaktív programnak az indítása már a közeljövőben várható.
Írta: Tóth László Levente


Kapcsolódó dokumentumok:
Nagy István cikk_Figyelő_2020.01.16