Faanyag származásának szállítás során való ellenőrzése

2019-12-17 15:13:54


Az erdőgazdálkodó vagy az erdőgazdálkodó megbízása alapján a jogosult erdészeti szakszemélyzet az erdőből kitermelt faanyag származásáról a szállításhoz köteles igazolást (a továbbiakban: szállítójegy) kiállítani, melynek alapja az erdőgazdálkodási műveleti lap.

Fásításból valamint a törvény hatálya alá tartozó erdőnek nem minősülő területről származó faanyagról a földrészlet tulajdonosa vagy a faanyaggal rendelkezni jogosult személy köteles az erdészeti hatósághoz megtett fakitermelési bejelentésében szereplő adatok felhasználásával szállítójegyet kiállítani.

A szállítójegyet a faanyag szállítója köteles a szállítás során magánál tartani és azt a hatóság képviselőjének felszólítására bemutatni. Amennyiben a hatóság a szállítás ellenőrzése során azt tapasztalja, hogy nem került szállítójegy kiállításra, erdőgazdálkodási bírságot állapít meg az erdőgazdálkodó terhére. Ha a kiállított szállítójegyet a szállítás során a faanyag szállítója nem tartotta magánál, az erdészeti hatóság erdővédelmi bírsággal sújtja.